Ibland är det svårt att beräkna hur mycket mat som kommer att gå åt när man bjuder till kalas. Gravad lax, enligt recept, till huvudrätt är en somrig rätt som kan serveras med kokt nypotatis eller en potatissallad. Om den gravade laxen enbart ska serveras som huvudrätt kan du beräkna omkring 125 gram per person.
Ska du däremot servera fisken på en buffé, och den blir del av en huvudrätt går det åt lite mindre och de är lagom att beräkna max 75 gram per vuxen. Gravad lax till huvudrätt är både enkelt och gott och med en gravlaxsås som du antingen köper färdig eller lagar själva blir rätten väldigt smakrik. Det passar bra att servera huvudrätten med en lätt sallad och några grissini eller annat bröd. Lax är vanligt förekommande på påskbordet och vill du ha en variation från den traditionella lammsteken är ett alternativ att servera gravad lax som huvudrätt tillsammans med en krämig potatisgratäng. Låt endast fantasin begränsa dig när du letar inspiration från moderna och klassiska recept.
24 gravad lax recept i alla kategorier.